Duurzaamheid bij Lambrechts-Nicolaers: Natuursteen voor generaties


Dit jaar vieren we een bijzondere mijlpaal: Lambrechts-Nicolaers blaast 100 kaarsjes uit. In de loop van deze eeuw hebben we ons voortdurend ingezet voor duurzaamheid, een kernwaarde die in ons hele bedrijf verweven is. Een van onze meest duurzame producten is natuursteen. In deze blog ontdek je waarom natuursteen en de manier waarop wij het verwerken zo bijzonder duurzaam zijn.

Belgische blauwe natuursteen: Lokaal en duurzaam

Laten we beginnen bij het begin. Belgische blauwe natuursteen is een lokaal product, overvloedig aanwezig in onze ondergrond. Lambrechts-Nicolaers behoort tot de top 5 natuursteenverwerkers in België. In onze eigen ateliers, vlak achter de showroom, bewerken we ruwe blokken tot een elegant eindproduct. Wij selecteren persoonlijk de stenen in de steengroeves in Henegouwen, omdat een kwalitatief eindproduct begint met een zorgvuldige selectie.

De steengroeve waar blauwe steen wordt gewonnen in Henegouwen
De steengroeve waar blauwe steen wordt gewonnen in Henegouwen

Duurzame verwerking en circulaire economie

Bij de verwerking van Belgische blauwe steen in Tongeren komt die duurzaamheid terug. In het gehele verwerkingsproces is geen verhitting nodig, wat energie bespaart. Het woord "afval" bestaat bijna niet bij Lambrechts-Nicolaers. Als een deel van een arduinblok of ruw gezaagde plaat niet bruikbaar is voor dorpelkwaliteit, wordt het hergewerkt in bijvoorbeeld tuinboordstenen of palissades. Kleinere overschotten worden opgewerkt in (oprit)tegels, en nog kleiner restmateriaal is perfect bruikbaar als blauwe kiezel.

Waterbeheer en energie

Tijdens dit proces krijgt ook de verwerking van proceswater maximale aandacht. Met een gesloten circuit van meer dan 15.000 m³ per jaar wordt het bezonken slib hergebruikt als bodemverbeteraar voor de lokale landbouw. Last but not least, investeert Lambrechts-Nicolaers volop in eigen zonnepanelen. Intussen wordt twee derden van ons stroomverbruik zelf opgewekt. Binnenkort gaan we voor de volle 100%!

Duurzaam transport

Ook het transport van blauwe steen is duurzaam. Elk product bij Lambrechts-Nicolaers is van Europese kwaliteit, wat de transportlijnen kort houdt. Onze Italiaanse en Spaanse fabrieken leveren voornamelijk via het spoor. Maar het kan nog korter: gezien we tot de top 5 van verwerkers van Belgische blauwe steen behoren, staan we in nauw contact met de Belgische steengroeves in Henegouwen. Het transport van Henegouwen naar Tongeren heeft een veel lagere ecologische impact dan bijvoorbeeld Vietnamese blauwe steen die geïmporteerd wordt.

Bij Lambrechts-Nicolaers draait het niet alleen om mooie vloeren en tegels, maar ook om een betere wereld voor iedereen. Ons duurzaam engagement is een belofte aan onze klanten en toekomstige generaties. Kom langs in onze showroom en ontdek hoe wij jouw woonruimte kunnen transformeren met respect voor het milieu.

 

Wanneer is Lambrechts-Nicolaers open? | Lambrechts Nicolaers

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag open van 10 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 18 uur. Op zaterdag helpen we je van 10 uur tot 17 uur. Op zondag zijn wij gesloten.

Kom eens langs

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contacteer ons, of bezoek onze toonzaal

VAKMANSCHAP IN TEGELS EN NATUURSTEEN

Lambrechts-Nicolaers is dé referentie voor tegels en natuursteen op maat. Geloof het met je eigen ogen en bezoek onze toonzaal!

Contacteer Ons >